Eteriske oljer og dyr

Mange lurer på om det er trygt å bruke eteriske oljer med dyr rundt seg, eller for å hjelpe dyrene med ulike utfordringer. Det er mange eteriske oljer som kan være til støtte for dyrene, men alle dyr har forskjellig fysiologi, og effekten og mengden vil variere. Når du som eier bruker eteriske oljer aromatisk, som for eksempel ved en diffuser, anbefaler jeg alltid at dyrene skal ha mulighet til å trekke seg unna. Ikke bruk diffuseren i små rom, hvor dyret ikke har mulighet til å gå et annet sted. 

På denne siden vil du finne litt informasjon om det å bruke eteriske oljer og dyr. Ønsker du mer informasjon om eteriske oljer og dyr, kan du skaffe deg informasjon i boken Modern Essentials Håndbok, eller annen litteratur som f.eks hefte til Dr. Janet Roark, Essentially Cats & Dogs. 


Dr. Janet Roak er eieren av Hill Country Mobile Veterinary Service i Texas, og ble utdannet til som veterinær i 2005. Etter å ha brukt eteriske oljer for sin egen del, begynte hun etterhvert å bruke eteriske oljer for å hjelpe dyrene. Ved å bruke eteriske oljer har hun fått mange gode erfaringer, som gjør at hun ikke har sett seg tilbake. Hun lærer opp andre i trygg bruk. Noen av oppskriftene under er oppskrifter hun har utviklet med å tanke på å støtte dyrene i ulike situasjoner. Men husk alltid, at om dyret ditt er sykt eller har langvarige utfordringer, bør alltid veterinær kontaktes. 

Noen forsiktighetsregler for hund & katt

I likhet med når vi bruker eteriske oljer på oss selv, er det noen forsiktighetsregler man bør ta når man bruker eteriske oljer på dyr, eller har dem i omgivelsene. Noen av disse forsiktighetsreglene er: 

 • alltid tynne ut de eteriske oljene 
 • Kjenne godt til dyrets allmenntilstand/ helsestatus
 • aldri bruk eteriske oljer i nese, øye, øre eller andre sensitive områder
 • ved bruk av diffuser, bør du alltid la dyret kunne trekke seg unna i et annet rom o.l 
 • om dyret er sykt, drektig, ungdyr eller diende 
 • bruk kun eteriske oljer du er helt trygg på for ditt dyr
 • observer alltid ditt dyr når du bruker eteriske oljer aromatisk eller direkte på dyret. Signal du skal følge med på er om dyret ditt f.eks sikler, myser, har diarè eller kaster opp, gnir seg i ansiktet osv. 

Eteriske oljer og hund

Eteriske oljer man bør unngå å bruke internt og topisk på hund: Wintergreen, Tea Tree, Clove, Cinnamon bark, Rosmary, Oregano, Cassia, Thyme og Birch.

Eteriske oljer & katt

Eteriske oljer man bør unngå å bruke internt og topisk på katt: Tea Tree, Thyme, Spermint, Sitrusoljer, Clove, Oregano, Peppermint, Fennel, Basil, Dill, Rosmary, Brich, Cinnamon og Wintergreen. 

Bruk naturlige løsninger i hverdagen

Happy Tummy 

Eteriske oljer kan også brukes for å støtte fordøyelsen til dyra. Denne oppskriften gir støtte til en sunn fordøyelse, apetitt og lindre ubehag. Finn frem en sprayflaske på 120 ml, og bland i: 

 • 10 dråper Ginger 
 • 10 dråper Coriander
 • 10 dråper Cardamom 
 • 10 dråper Myrrh
 • 30 ml Aloe Vera

Bland alle ingrediensene på flasken, å etterfyll med kokt vann eller bærerolje. Rist den godt før bruk, å bruk på magen ever 1-2 time ved stort behov for støtte. Hvis det ikke bedrer seg innen 24 t, skal veterinær kontaktes. 


Støtte under reise 

Om dyret ditt ikke er så glad i å reise, er dette blandingen å ha med på tur. Du lager den enkelt med å ta en 15 ml flaske (kan bruke en tom oljeflaske) og tilsetter: 

 • 10 dråper ZenGest 
 • 20 dråper Lavender 
 • ca 15 ml fraksjonert kokosolje. 

Bland alle ingrediensene direkte i flasken, tilsett den eteriske oljen på magen til dyret 10-15 minutter før reise, og gjennta etter 2 t om reisen er lang. 

Tepperens

Denne tepperensen er naturlig, uten kjemikalier å trygg for både mennesker og dyr. Det er en enkel måte å ivareta ditt teppe på, på en enkel måte. 

 • 135 g Bicarbonat / natron 
 • 2 ts finmalt salt 
 • 10 dråper eterisk olje (Lavender, Lemongrass eller Purify er gode alternativer)

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle, hell det over på ett glass med strøtopp/ små hull. La gjerne blandingen stå i 4 t + slik at det får blandet seg. 

Strø blandingen over teppe, og la det virke i 20 - 30 minutter. Støvsug som normalt etterpå. 


Muskler & ledd 

En blanding for å støtte atletiske hunder, eller utfordringer ofte eldre dyr har. Finn frem en pumpeflaske/flaske på ca 120 ml med 5 dråper Frankincense, 3 dråper Myrrh, 5 dråper Copaiba, 5 dråper Marjoram, 100 g fraksjonert kokosolje og 15 ml ringblomstolje.

Bland sammen ingrediensene, og rist den godt. Ved bruk tar du en liten mengde av blandingen i hånden, å masserer inn på områdene som trenger lindring. 

Bland ingrediensene direkte på sprayflasken, å rist den godt. Vask området rent, spray på området, å la det virke i ca 30 minutter før du vasker av eller lar det lufttørke. Om uhellet har skjedd på ett teppe, kombinerer du fremgangsmåten med tepperens.