Hva er eteriske oljer?

Det er mange som har fått øynene opp for å ta naturen mer tilbake, og kanskje du er nysgjerrig på hvordan eteriske oljer kan støtte deg i hverdagen?

Enten du har kunnskap om eteriske oljer eller ikke, er du hjertelig velkommen til å bli bedre kjent med de små kraftfulle dråpene gjennom Min Mulighet. Her vil du få informasjon om hva eteriske oljer er, hvor viktig kvalitet og trygg bruk er, og ikke minst hvordan du kan bruke eteriske oljer. 

Bli gjerne med på ett av våre nettkurs også, for å lære mer om det å ta naturen tilbake. 

Eteriske oljer og planteekstrakter er noe som har fulgt oss i århundre, og er kanskje en gammel kunnskap som har blitt litt glemt i den moderne tid? 

Tidligere har eteriske oljer fulgt fortidens kulturelle praksiser og tradisjoner, men nå har vi også muligheten til å forske ytterligere på dem. Vitenskapen tillater oss å finne se på kjemien bak oljene, og hvordan de kan påvirke oss på når vi bruker det på rett måte.

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer kommer fra planterike. Det er flyktige oljer utvunnet fra blomster, gress, trær, frukt og grønt. Måten de blir utvunnet på er gjennom destillasjon, som oftest skjer dette via vanndamp eller pressing. De flyktige oljene fra plantene er plantens beskyttelse. Komponentene i oljen hjelper gresset, blomstene eller trærne mot insekter, sykdom, reparasjon av planten og støtter planten til å kjempe om plassen i naturen. Å disse egenskapene, kan også vi mennesker dra nytte av. De unike kjemiske strukturene hver enkelt plante har, og fordelene det kan gi oss vil du snart lese mer om. 


Historisk kunnskap og bruk

Eteriske oljer er noe vi mennesker har dratt nytte av i tusenvis av år. Trolig var det det gamle Egypt som var de første som begynte å bruke planterike for sine fordeler. Men sporene viser at også gamle kinesiske, indiske og afrikanske kulturer også omhandlet eteriske oljer, herunder også kunnskapen om tradisjonell bruk i forhold til helse. Allerede i år 3500 f.kr finner man bruk av planter til medisinsk bruk. Som Gry Hammer skriver, nevnes eteriske oljer i Bibelen 600 ganger hvor oljene refereres til i forhold til behandling av sykdom og ritualer, men andre litteraturer sier også at eteriske oljer har blitt benyttet lenge før dette. 

Dekke dine behov med eteriske oljer

Med unike kjemiske strukturer har hver eterisk olje en rekke fordeler for brukeren. Noen eteriske oljer har beroligende og jordende egenskaper, mens andre er kjent som energigivende eller oppløftende. Når vi går gjennom en rekke følelser i løpet av en enkelt dag, kan eteriske oljer hjelpe oss med å håndtere og opprettholde velvære.

Den kjemiske utformingen av en eterisk olje gir den spesifikke fordeler som er unike for hver bruker. Noen eteriske oljer gir en beroligende følelse til huden, mens aromaen av eteriske oljer også kan bidra til å produsere oppløftende følelser. Man trenger heller ikke være en ekspert for å bruke eteriske oljer. For å komme i gang med eteriske oljer, trenger du å vite: 

  • At produktene du har faktisk er naturlige å bruke. Les om kvaliteten til DoTERRA her!
  • Grunnleggende forståelse om trygg bruk av eterisk olje
  • Hvordan du bruker den spesifikke eteriske oljen

Eteriske oljer for velvære

Eteriske oljer har fulgt oss i all tid, både for å forbedre helsen og følelsen av velvære. Fordi eteriske oljer har mange bruksområder og påføringsmetoder, er de et populært valg for de som ønsker å opprettholde velvære, og ha en naturlig løsning. En annen fordel eteriske oljer har, er at en olje alene kan dekke mange av dine behov, så det er ikke slik at du må ha 10 oljer for en utfordring. 

Ser man nærmere på Lavender, er dette er en eterisk olje som kan gi oss mye når det kommer til følelsen av velvære. Drypp en dråpe på hodeputen din, eller smør den under føttene med fraksjonert kokosolje for å finne bedre ro før du skal sove. På badet kan du ta en dråpe i ansiktspleien din for å støtte huden, eller kanskje du tar en dråpe i badekaret med epsomsalt for å unne deg selv et avslappende bad? Er du litt sliten etter en hektisk dag, eller kjenner på litt indre uro - kan du også dra nytte av de beroligende fordelene ved å lage deg ett fotbad med epsomsalt og Lavender å slappe av foran peisen i 20 minutter. 

Hver enkelt eterisk olje har mange fordeler og bruksmåter, og på bakgrunn av dette kan man oppleve mange fordeler når det kommer til følelsen av velvære og møte personlige behov. Du kan skreddersy din opplevelse ut i fra hva du ønsker. Ved siden av dette, har også eteriske oljer mange fordeler ved aromatisk bruk og emosjonell støtte. 

Konkrete utfordringer & eteriske oljer

Som du allerede har lest om, har hver eterisk olje sin egen kjemiske struktur. Disse kan du også dra nytte av med mer konkrete utfordringer, enten det er langvarig eller kortvarig. For å bruke eteriske oljer er det viktig at du setter deg inn i hvilke olje som passer deg med tanke på den kjemiske strukturen i den eteriske oljen. Her har også DoTERRA laget noen blandinger av eteriske oljer, for å enkelt kunne støtte deg med det du trenger. Noen eksempler på dette er: 

  • Zen Gest er oljeblandingen for fordøyelse 
  • On Guard er oljeblandingen for beskyttelse/ immunforsvar 
  • Deep Blue er oljeblandingen for lindring 
  • Air er oljeblandingen for luftveier 
  • Serenity er som støtter kroppen til ro, hvile og søvn
  • InTune er oljeblandingen som gir følelsen av økt fokus og konsentrasjon 
  • Console er oljeblandingen som gir deg en klem 

Ønsker du å komme i gang med eteriske oljer etter konkrete formål, kan du også sjekke siden om pakker man kan kjøpe. Nederst her finner du en oversikt over pakker etter konkrete formål. 

De tre måtene å bruke eteriske oljer på

Ved måten å bruke de eteriske oljene, på er det viktig å påpeke at dette er forbeholdt produkter fra DoTERRA. Dette fordi selskapet er opptatt av å kvalitetssikre renheten i sine produkter, mens mange av produktene på markedet tenker kvantitet -før kvalitet (og renhet). 

Så alle mine anbefalinger, tips og bruk av eteriske oljer er forbeholdt DoTERRA