Den store insektsguiden

Uansett hvordan man nyter sommeren, kommer det ofte noen uinviterte gjester... nemlig insektene. Så enten det er late sommerdager i hagen eller terrassen, fisketur på fjellet, topptur i kjent og ukjent terreng, varme sommerkvelder i syden... Vil du antakelig møte på noen uinviterte gjester og turkamerater, enten flyvende eller kravlende. På denne siden vil du finne inspirasjon til hvordan du kan bruke dine eteriske oljer til å frastøte deg insektene du måtte møte, til lands og til vanns. I by og i fjell. Innlands og utlands.


Dagens butikker tilbyr ulike produkter som skal gjøre at vi slipper å bli plaget av insektene, i løpet av sommeren og høsten. Men man kan spørre seg hvor sunne disse produktene egentlig er for oss, når man ser hvilke varsler som står på baksiden av flaskene/ spayene. Flere av produktene inneholder informasjon om at man ikke skal bruke de innendørs, de er farlige ved innånding, hudkontakt og svelging. 

Som skadedyrhjelpen.no skriver, er preparatene vi ofte bruker for å ikke plages av insektene giftige, og bør derfor brukes med respekt. De skriver også at hvis man skal bruke eks. den klassiske vepse-sprayen ( Trinol Super Permetrin insektsspray) bør man bruke den konsentrert i ett reir, mens andre mennesker og dyr oppholder seg i et annet rom noen timer. Så bruk slike produkter med respekt, å les pakningsvedlegget nøye om du trenger dem. 

Ved siden av dette, er det også skadelige for insektene. For selv om vi ikke ønsker en veps som svirrer rundt spisebordet, en mygg som summer rundt ørene på natta, eller edderkopper som kravler på gulvet - så er det slik at vi trenger insektene våre, bare ikke på nært hold. Så hvorfor ikke bruke naturlige eteriske oljer som frastøter seg insekter, uten at det har en negativ påvirkning på verken deg, barna, dyra eller insektene? 

Oversikt over ulike eteriske oljer insekter frastøter seg

Mygg

TerraShield
Eucalyptus
Lemongrass
TeaTree
Spearmint
Peppermint
Citronella
Cedarwood
Lavender

Edderkopp

Black Pepper
Citronella
Lavender
Cinnamon
Clove
Geranium
Lemongrass
Peppermint

Veggdyr

Cedarwood
Eucalyptus
Lemongrass
Pachouli
Peppermint
Rosmary
Spearmint
TeaTree

Flue

TerraShield
Cedarwood
Lemongrass
Patchouli
Peppermint
Rosmary
Spearmint
TeaTree


Maur

Black Pepper 
Cinnamon
Sitrus oljer
Clove
Peppermint
Spearmint
TeaTree

Veps

Black Pepper
Cinnamon
Clove
Geranium
Lemongrass
Peppermint

Flått

Cedarwood
Citronella
Eucalyptus
Geranium
Lavender
Lemongrass
Wild Orange
Rosmary
Sage
TeaTree
Thyme

Kakerlakk

Cedarwood
Cinnamon
Eucalyptus
Lemon
Wild Orange
Peppermint
Thyme

Oppskrifter som frastøter seg insekter

I hovedsak er det noen vanlige eteriske oljer som insektene frastøter seg. Dette er eteriske oljer som Eucalyptus, Lavender, Citronella, Lemongrass, Cedarwood, Sandelwood, Geranium, Peppermint og DoTERRAs egen blanding TerraShield. Men under vil du finne litt flere oppskrifter ut i fra konkrete formål. 

Oppskriftene er både oppskrifter for å frastøte seg insektene, men også lindrende blandinger når man først har blitt stukket/ bitt. De ulike eteriske oljene som er i blandingene er kjent for sine beroligende (Lavender), avkjølende (Peppermint) og rensende egenskaper (TeaTree/ Basil). Noen av disse oljene går også igjen i blandingene for å frastøte seg de uinviterte gjestene. Blandingene er trygge i bruk for, og påvirker verken menneskene, dyrene rundt eller insektene negativt. DoTERRA har også sin egen blanding for å frastøte seg insektene. Denne heter TerraShield, og du finner mer informasjon om denne under. 

TerraShield - oljeblandingen mot insekter

TerraShield har en naturlig frisk, treaktig aroma som inneholder eteriske oljer som insektene frastøter seg. Blandingen er trygg og skånsom for hele familien, å gjør den til et enkelt valg når man ønsker å frastøte insektene på en naturlig måte. Så enten du lager deg en spray til å ha med på tur, en roller for å unngå myggestikk rundt anklene, eller har den i diffuser en sommerkveld - er TerraShield en god støtte gjennom sommermånedene. 

Blandingen er satt sammen av de eteriske oljene Lemongrass, Thyme, Geranium, Cedarwood og Peppermint, i en baseolje av sesamfrøolje. Den er trygg å bruke på huden, så vel som å innånde den (diffuser). TerraShield er både tilgjengelig i 15 ml flaske og 30 ml spray, for enkel påføring. 

Noen enkle tips for å holde insektene borte

Å bruke eteriske oljer for å frastøte seg insekter, er en miljøvennlig og naturlig måte å gjøre det på som verken skader mennesker, dyr eller insektene selv. Så lag deg noen enkle blandinger og rutiner for hvordan du "bekjemper" insektene uten å skade dem. Det er også slik at mange av de eteriske oljene frastøter seg insekter, så bruk listen over og lag gjerne noen blandinger ut i fra hva du har. Noen tips til dette er: 

Tips 1
Lag deg en rollerblanding med beroligende, rensende og avkjølende oljer til du eventuelt får et stikk/bitt. Ingenting er så irriterende som et myggestikk på ankelen? 

Tips 2
La diffuseren gå! Enten du lufter ut sommervarmen i stua eller soverommet, kan diffuseren gå med noen dråper Lavender og Wild Orange i. På denne måten har du ikke bare en herlig duft og atmosfære, du lager også en aroma som gjør at insektene ikke har lyst til å stikke på besøk. 

Tips 3
Lag deg en spray for å frastøte deg dyrene. Enten det er en spray for å holde veggdyrene på tur unna, myggen i skogen eller vepsen rundt spisebordet - kan allround insektsspray bli et godt hjelpemiddel. 

Tips 4
Selv om det er kjedelig, må vinduene pusses en gang i blant. På sommeren er det da like greit å ta vinduspussen med Citronella, edikk og vann ( 500 ml flaske: 15 dråper Citronella, 0,5-1 dl edikk og etterfyll med vann). På denne måten blir ikke bare vinduene rene, men du unngår også besøk av mygg, fluer, veps og bananfluer en stund. 

Tips 5
Lag deg en roller til skogturen med TerraShield eller andre eteriske oljer. Det går fint ann å lage en sprayflaske hunden kan ha på skogturen også, med eks. eteriske oljer som ikke flåtten liker. Så kan man stor som liten, på to eller fire bein få en behagelig tur i skog og mark. 

Hjemmeside tilhører  Lille Natur AS
En verden full av magiske dråper Cookies