Min historie og hvordan Lille Natur ble til


Allerede i 2013 begynte jeg å merke signalene fra kroppen, som jeg valgte å overse en god stund til. Jeg var nyutdannet vernepleier som gledet meg til å ta fatt på arbeidslivet og voksenlivet. Men det skulle ikke bli helt slik, for høsten 2014 sa kroppen i fra at det var nok. Først kom utmattelsen (fatigue), og like etter kom den irritable tarmen (IBS). Årene som fulgte ble preget av utredninger, hvile, å skaffe seg kunnskap og erfaring om ernæring. 

Etter mange år var jeg desperat etter en løsning, for å kunne takle hverdagen bedre og få tilbake livskvaliteten. Jeg følte jeg hadde prøvd alt, å skaffet meg de verktøyene jeg kunne... Helt til jeg ble introdusert for eteriske oljer. 

I dag har jeg ikke bare fått en helt annen hverdag. Ikke bare opplever jeg en bedre balanse i kroppen, men jeg er også så heldig at jeg får følge andre inn i sitt lille oljeeventyr. Noen ønsker naturlig støtte til helsemessige utfordringer, noen for velværet og andre med å bruke naturlige produkter for seg selv, familien, hus og hjem. 


Kort fortalt er jeg Nelly, ei jente fra Hallingdal i trettiårene. Hverdagen min i dag består av mye eteriske oljer, å det er ikke uten grunn. Jeg har lyst til å fortelle deg min historie om hvorfor eteriske oljer har blitt en viktig del av livet mitt, hvordan det har påvirket hverdagen min og hvorfor det har blitt et naturlig valg for meg. 

Året var 2013. I en alder av 23 år var jeg nyutdannet vernepleier og klar for både voksen- og arbeidslivet. Jeg flyttet hjem til Hallingdal, etter tre fine og lærerike år i Sogndal. Fikk meg fast jobb på en omsorgsbolig og var klar for å etablere meg. Når jeg ser tilbake på denne tiden, er det lettere å se hva kroppen min sa ifra om enn å innrømme det for seg selv. Varsellampene (symptomene) blinket, mens jeg fortsatte i samme tempo med en optimistisk tanke om at "det går vel over"...

Høsten 2014 sa kroppen i fra for fult om at det var nok. Vekten hadde gradvis gått ned og energibarometeret var tomt. Jeg prøvde alt jeg kunne for å stå i jobb, være en del av det sosiale nettverket og få unna det som måtte gjøres i hjemmet. Mens jeg nektet å akseptere endringene som skjedde, klamret jeg meg fast i en mest mulig "normal hverdag". Etter ett år hvor jeg sjonglert med gradvis sykemelding og utmattelse, var det magen sin tur til å si i fra at det var nok. Den bestemte seg for å sette meg helt ut av spill. Den neste tiden raske vekten ytterligere, fordi kroppen var for sliten til å ta til seg næringen jeg spiste.

De neste årene husker jeg faktisk ikke så mye av, men de var preget av mye sykdom og en lang utredningsperiode for å utelukke alt annet. Hverdagen besto brått av å hvile til neste dag, og det å unngå å bli for sliten. Energien ble brukt opp på oppfølging av lege, NAV, behandling av min fantastiske osteopat, skape gode minner til de tøffeste dagene og ta ernæringskurs over nett. Med tiden som gikk, trodde jeg at jeg hadde alle verktøyene som kunne bedre min situasjon og hverdag. 

Hverdagen gikk, å plutselig hadde det gått 8 år i sneglefart. I løpet av disse årene hadde jeg hatt noe bedring, og kroppen hadde blant annet begynt å ta til seg næring igjen som ga energi og velvære. Men jeg var langt ifra noe a4-liv, helt til jeg kom i kontakt med en oljeveileder som fortalte meg om disse magiske dråpene i en flaske. Jeg kunne fortelle at jeg hadde en "familiepakke" liggende, for den kjøpte jeg to år tidligere i et desperat forsøk, men med lite overskudd og for mye informasjon viste jeg ikke hva jeg hadde. 

I møte med mine nye verktøy

Oljeveilederen hadde tålmodighet og forståelse. Hun lærte meg hvordan jeg skulle bruke de ulike eteriske oljene på en trygg og god måte, ved siden av at hun plukket ut de eteriske oljene jeg burde begynne med ut i fra min kropp og helse. Siden kroppen bar preg av mange år med sykdom, begynte jeg i musesteg. Kroppen skulle rekke å bearbeide endringene og kjemien de ulike eteriske oljene har. 

 Jeg begynte med eteriske oljer som støttet søvnen min og roet ned stressnivået i kroppen. For selv om jeg sov og hvilte mye, hadde jeg en kropp som jobbet på spreng. Gradvis ble energien mer stabil, å interessen min for eteriske oljer vokste i takt med energinivået. 

Men med manglende kunnskap, oppfølging og energi var jeg ikke klar over hvilke verktøy jeg hadde liggende i skapet...

Etterhvert økte jeg bruken av eteriske oljer i ett rolig tempo og merket endringer i kroppen. Det første jeg merket var at søvnkvaliteten bedret seg, noe som førte til at jeg trengte mindre hvile. Magen ble roligere og de andre symptomene ble svakere. Energinivået ble mer stabilt, å smertene og verkingen i kroppen var ikke like store. Så begynte både mestringsfølelsen over å klare mer, å bomullen i hodet ble byttet ut med en stor nysgjerrighet - for hva er egentlig disse dråpene? 

Mitt engasjement for eteriske oljer ble styrket, etterhvert som jeg finn kjennskap om hvordan det påvirket meg. Selv om jeg holdt mange av endringene for meg selv i begynnelsen, var jeg skeptisk om det kunne være mitt håp og ønske som kunne være sterkere enn de små dråpene. Jeg ble oppslukt i hvordan det kunne ha seg at eteriske oljer kunne påvirke oss, så mye som det kan. Å siden den gang har jeg skaffet meg kunnskap og erfaring, om det å bruke eteriske oljer for å støtte kroppen i ulike situasjoner. For det er ikke placebo, det handler om kjemi. Hver eneste eteriske olje har sin egen kjemi, som vi mennesker er så heldige å dra nytte av. 


I dag er jeg så heldig at jeg driver Lille Natur, å får følge mange inn i sitt lille oljeeventyr. Noen ønsker eteriske oljer av helsemessige årsaker, noen for følelsen av velværet og andre med et ønske om å kunne være mer bevisst på å ta naturlige valg. Gjennom de små molekylene som er hentet ut fra planterike og naturen, ser jeg så takknemlig for å se at mange kan finne sin støtte i hverdagen. 

Ønsker du å lære mer om eteriske oljer, eller hvordan de brukes må du gjerne lese mer via knappene under. Her finner du også kurs om eteriske oljer og trygg bruk.