Fordøyelsen vår

Selv om du kanskje ikke "blir hva du spiser", er det mange av oss som har et mer bevisst fokus på hva vi spiser, hvordan fordøyelsen faktisk kan påvirke oss og hva den har å si for vår generelle helse. Ikke bare handler fordøyelsen om hvilke næringsvalg vi tar, hvordan det blir tatt opp i kroppen, forbrenning og energi. Det handler om så mye mer, å det er ikke unormalt at en kropp i ubalanse gir utsalg med fordøyelsesplager. For allerede 2500 år siden, uttalte medisinens far, Hippocrates, at " all sykdom starter i tarmen...". Dette høres kanskje litt overdrevet ut?

Mange flere sykdommer enn man skulle tro, starter i tarmen. Her er det tarmens mikrobiota som spiller en viktig rolle, og ivaretar en rekke funksjoner som er nødvendig for å opprettholde en god helse. Det er selvsagt viktig å ta opp evt. plager med lege, for å utelukke annen årsak. Men symptomer som fordøyelsesbesvær, magesmerter, forstoppelse/ diarè, luft i magen, halsbrann, lavt energinivå, vondter i kroppen kan ofte henge sammen med dårlig tarmhelse, og/ eller nedsatt funksjon i ett eller flere områder av fordøyelsen vår. 

En snartur innom fordøyelsessystemet vårt

Selve fordøyelsen, er den prosessen hvor magetarmkanalen tar opp viktige næringsstoffer til kroppene våre, og som på en naturlig måte omgjør ubrukt mat til avfall. Mange tenker at første prosessen i fordøyelsen våres er når maten kommer i munnen, eller kanskje i magen? Men tenk deg at du rusler deg en tur å kjenner lukten av naboens middag, eller går forbi ett bakeri du ikke bare kan kjenne lukten av - men også se kakedisken... Selv om fordøyelsen skjer i munnen, sender også kroppen signaler om mat når man kjenner lukten eller ser noe fristende. 

Når maten kommer i munnen, tygges den og det produseres spytt for å lage maten i en grøtaktig konsistens. Når maten reiser videre ned i magen, frigjøres det saltsyre. Dette er med på å bryte ned store matmolekyler. Etter en stund blir maten sendt videre til tolvfingertarmen, hvor det tilsettes enzymer fra bukspyttkjertelen, leveren og galleblæren for å bryte maten ned ytterligere. Her blir viktige næringsstoffer og vitaminer fra den fordøyde maten tatt opp i blodet. Videre transporteres maten gjennom tynntarmen (opptil 7 meter), før den kommer i tykktarmen. Her blir ufordøyd mat sortert ut som avfall. Avfallshaugen blir stadig mer komptakt, da vannet fra avfallet blir tatt opp. Når det er samlet opp en del avfall, blir dette liggende i endetarmen - helt til hjernen sender signaler om at det skal ut av kroppen (kilde: NHI)

Enkle tips i hverdagen som ikke krever for mye

Kanskje du er en sånn som innerst inne vet at du burde endre kostholdet, kanskje du mangler kunnskap om hva "gode næringsvalg" faktisk er, eller kanskje du ikke vet hvor du skal begynne?
Uansett hvor på stien til en sunn livsstil du er, kan det være fint med noen enkle huskeregler/ hjelpemidler for å gjøre det lettere å ta gode valg. Vi kan vel være ærlig å si at det er for svært få av oss det fungerer å kaste alt i skapet. starte ett nytt og sunt liv? Målet må være å etablere noen gode vaner og rutiner, med enkle metoder som er ment for å bli en del av hverdagen. 

En nøkkel for å ta gode næringsvalg og gi støtte til magen, er å etablere noen rutiner i hverdagen. Disse rutinene vil hjelpe deg når fristelsen for usunne valg kommer, energien ikke er på plass, eller når hverdagen er litt hektisk. Via knappen under finner du noen forslag på rutiner og løsninger basert på personlig erfaring, som kan hjelpe deg med en litt kranglete mage

Finn din støtte for fordøyelsen med eteriske oljer 

Eteriske oljer kan være en god støttespiller når det kommer til fordøyelse og mage-tarm utfordringer. Men om man har gjentakende utfordringer knyttet til fordøyelsen, oppfordres det alltid at man tar kontakt med lege for å utelukke at årsaken er knyttet til sykdom. 

Ved siden av at man kan finne eteriske oljer som kan gi god støtte til fordøyelsen, bør man også kombinere dette med en sunn livsstil med gode næringsvalg. Når man ser etter eteriske oljer som kan støtte fordøyelsen, er det som regel eteriske oljer som er med på å balansere og roe magen. Under vil du finne litt informasjon om eteriske oljer som kan være med på å lindre, forebygge, beskytte og støtte magetarm kanalene våre. 

Fordøyelsesblandingen Zen Gest

ZenGest er en blanding av eteriske oljer, som DoTERRA har satt sammen ut i fra hvilke fordeler de ulike eteriske oljene har for fordøyelsen vår. Mange av navnene på de ulike oljene er urter vi kjenner igjen fra "gamle kjerringråd" og naturmedisin på grunn av sine lindrende, beroligende og beskyttende egenskapene. 

De eteriske oljene som er i blandingen er estragon, anis, peppermynte, ingefær, fennikel, koriander og karve. Kombinasjon gir oss et godt verktøy til en rekke utfordringer med fordøyelsen, enten det er luftsmerter, mageknip, løs eller treg mage, kvalme eller om man trenger lindring etter et litt for tungt/ stort måltid. Noen måter å bruke Zen Gest på: 

 • Ta et par dråper i vann/ drikke 
 • Smør med fraksjonert kokosolje over magen ved ubehag eller behov for forebygging. 
 • Ta en kapsel eller noen dråper i drikkevannet om du har spist litt mye
 • Kombiner med fraksjonert kokosolje, å smør over bihulene om du er tett
 • Ta en softgel eller 2-3 dråper i tom kapsel (med fraksjonert kokosolje) uansett hvilke fordøyelsesplager du har. 
 • Ta en dråpe i hånden og pust inn ved uvelhet/kvalme. 
 • Ta en dråpe i vannet, smør over mage eller pust inn når du er på biltur
 • Ta den internt om du skal på ferie eller prøve ny mat (forebyggende)

Du får den både som oljeblanding i 15 ml flaske, touch 10 ml (ferdig utblandet roller) og softgels kapsel. 


Frisk opp drikken med sitrus!

Ikke bare smaker vannet friskt og godt med en dråpe sitrus i, men du kan også dra nytte av noen gode fordeler for fordøyelsen med disse dråpene. Enten du velger Lemon, Wild Orange (de mest vanlige), Green Mandarin eller Grapefruit, kan det å få disse oljene internt støtte kroppens naturlige renseprosess. Så hvorfor ikke lage seg en kopp med te og Lemon i, ett glass vann med Green Mandarin i, en vannflaske (glass eller stål) med Wild Orange, eller en smoothie med Grapefruit i - å støtte fordøyelsen samtidig? 


Ingefærolje i tekoppen?

Ingefærrot er noe mange kjenner til, å har vært brukt i tusenvis av år på grunn av sine lindrende og helende egenskaper. DoTERRAs ingefærolje (ginger) kommer fra jordstenglene som kommer fra de underjordiske røttene på ingefærplanten. De blir destillert like etter høsting, for å ta vare på de kjemiske komponentene. Noe som gjør at denne eteriske oljen har en helt annen kjemisk profil, enn om den hadde blitt destillert fra tørket ingefærrot. 

Den er søtlig, sterk på smak og har en varmende og lindrende effekt på kroppen, og kanskje spesielt lindrende når man bruker den for fordøyelsesutfordringer. De vanligste måtene å bruke denne eteriske oljen på, for å oppnå lindrende egenskaper er ved internt bruk.  

Noen måter å bruke Ginger på, for å støtte fordøyelsen: 

 • Kombinert med litt honning i en tekopp, kanskje sammen med en dråpe Fennel
 • I en vannflaske man drikker av iløpet av dagen, gjerne sammen med Lemon
 • I en deilig kopp kaffe
 • I kapsel sammen med fraksjonert kokosolje
 • Over magen med fraksjonert kokosolje, ved uvelhet eller forbigående fordøyelsesubehag


Peppemynte & fordøyelse

Peppermynte er en urt som har blitt brukt helt tilbake til det gamle Hellas, for sine egenskaper for fordøyelsessystemet. Bestanddelene i peppermynteoljen inneholder mentol, menton, cineol og andre flyktige oljer som har vist gjennom labratorietester at de får glatt muskulatur i fordøyelsen til å roe seg. Ved siden av dette har også peppermynte blitt brukt for sin lindring av kvalme og redusert appetitt. 

Noen brukertips med Peppermint når det kommer til fordøyelse er: 

 • Ta to dråper internt (kapsel) om magen er urolig
 • Smør over magen med fraksjonert kokosolje for å lindre ubehag
 • Ta en dråpe på fingeren og hold fingeren opp i ganen ved kvalme/ ubehag (eller når du trenger å åpne luftveiene)

En dråpe Fennel i vannet?

Fennel, eller fennikel, har en lang historie når det kommer til å bruke den for sin evne til å fremme god fordøyelse. Ved siden av de gode fordelene den gir for fordøyelsen, har også Fennel er kraftig, styrkende effekt på hele kroppen. Lukten kan sammenlignes litt med lakris, med en skarp søtlig duft. Noen måter å bruke Fennel på er: 

 • For sine fordeler for kroppen og fordøyelsen. 
 • Tilsett i supper, gryter eller annen mat for en stimulerende, urteaktig smak. 
 • Bruk den i diffuseren for å fremme følelsen av selvtillit og energi. 
 • Ta en dråpe Fennel i vann eller te, istedefor å ty til søtsaker
 • Erstatt bruken av fennikelfrø, med denne eteriske oljer ved å bruke tannpirkermetoden.
 • Tilsett i vann for å føle deg lettere etter et tungt måltid. 
 • Bruk sammen med eteriske oljer som Lavender, Peppermint, Douglas Fir og Cypress for lindrende, avslappende egenskaper. 

MetaPWR systemet

MetaPWR er en serie med produkter, som baserer seg på en oljeblanding av Grapefruit, Lemon, Peppermint, Ginger og Cinnamon bark i CPTG™-kvalitet. Denne serien tar utgangspunkt i generell helse, metabolisme og det å kunne støtte kroppen på cellenivå. MetaPWR kan brukes for å forbedre fordøyelsen, støtte kroppen til økt forbrenning av adipose fettceller (det "farlige fettet"), minske søtsug/cravings, bremse aldring på celler, stabilisere blodsukker, energi og søvn. Om du ønsker å lære mer om den serien, kan du trykke på bilde ved siden av. 

PB ASSIST+

Probiotika har blitt brukt i tusenvis av år for sin evne til å styrke opp under tarmens mikrobiota, og ordet probiotisk betyr "for livet". PB Assist + er en unik kapsel, sammensatt av prebiotiske fibre, og seks stammer med probiotiske mikroorganismer. Dette i en vegetabisk tolags kapsel. Grunnen til at denne er laget som en dobbelt kapsel, er for å sørge for at inneholder kommer ned i tarmen hvor den tilfører aktive probiotiske kulturer, og oppløselig prebiotiske fruktooligosakkarider. 

Dette er et kosttilskudd som gjør det enkelt for deg å ta vare på tarmen din sin mikrobiota, og skal ikke erstatte et variert, balansert kosthold - men den er en god løsning for å jobbe mot en sunnere livsstil. 

DigestTab 

Med disse praktiske tyggetablettene, får du enkelt fordelene du finner hos oljeblandingen Zen Gest. Tablettene inneholder kalsiumkarbonat som er tilsatt oljeblandingen ZenGest, som vi kjenner som fordøyelsesblandingen. Denne blandingen består av blant annet de eteriske oljene Peppermint, Coriander, Fennel og Ginger som vi kjenner godt til som gode for fordøyelsen. 


Kosttilskudd er et flott innslag i rutinene dine, men de skal ikke erstatte et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil.


Tamer - barnas versjon av ZenGest

Enten du er hjemme eller på tur, er Tamer en blandingsolje som er kjekk å ha for hånd for både store og små. Tamer er barnas versjon av Zen Gest (fordøyelsesblandingen), som er satt sammen av gode eteriske oljer som passer barns sensitive hud. 

De eteriske oljene som er i denne blandingen er Spearmint, Japansk peppermynte og ingefær, som vi kjenner godt til som gode for magen. Rolleren er ferdig utblandet med fraksjonert kokosolje, og kan fint brukes av både liten og stor. Bruk den ved daglige utfordringer, etter store måltider eller om magen trenger å roe seg på tur. På tur er den fin å smøre på pulspunkter og lukte på, men den kan også smøres over magen og under føttene. 

Rollere for fordøyelsen

Hva er årsaken til at magen er vrang?

Måten vi lever på i dag er ofte preget av å være hektisk, stress, lite søvn, lite tid og det kan fort bli fristende å velge de kjappere løsningene når det kommer til mat. Vi har tilgang til næringskilder som ikke fantes før, slik som ferdigmat, junkfood og snacks på farten. Ved siden av dette behandles maten vi spiser i dag med kunstgjødsel, rester av sprøytemidler i produksjonen og kunstige tilsetningsstoffer. Det er ikke unaturlig å tenke at dette kan påvirke fordøyelsen vår. Men som tidligere sagt er det viktig at man kontakter legen, om man opplever gjentakende utfordringer knyttet til mage tarm. 

Om ikke legen kan finne noen årsak til gjentakende ubehag, kan det være fint å se på noen faktorer som kan påvirke magen: 

 • Hvor rene er produktene du spiser (tilsetningsstoffer, sprøytemidler,  halvfabrikat) 
 • Har du gode rutiner når det kommer til mat eller usystematisk spising?
 • Har du god søvnkvalitet, innsovningsproblemer, trøtt når du våkner?
 • Har du uro i kroppen, eller kjenner du at du klarer å slappe helt av i kroppen?
 • Vet du at du har noen matvarer du reagerer på, som du kanskje spiser litt av allikevell?

Diffuserblandinger for magen