Støtt immunforsvaret ditt


Et godt immunforsvar er viktig for oss alle. Det er mange faktorer som påvirker immunsystemet vårt, ved siden av arvelige- og sosiale faktorer, kan også ting som søvnkvalitet, fysisk aktivitet, stressnivå og kosthold (valg og mengde næringsstoffer) påvirke ditt immunforsvar. For noen er det viktig å støtte immunforsvaret sitt som en del av en daglig rutine, andre ønsker å støtte kroppen i perioder, og når uhellet først er ute - finnes det også noen gode hjelpemidler som kan støtte deg og virke symptomlindrende.


En kort reise i immunsystemet

Når vi snakker om immunforsvaret tenker mange på den klassiske forkjølelsen, influensa og andre typiske luftveissykdommer. Men immunforsvaret er kroppens eget forsvar mot alle smittestoffer vi møter i hverdagen. Dette systemet er satt sammen av tre ulike faktorer som bekjemper potensielle "trusler" mot kroppen vår, slik som virus, bakterier, sopp og parasitter. 

Immunsystemet består av spesialiserte celler, organer og proteiner som ødelegger smittestoffene som kommer inn i kroppen våres.  Proteinene finner vi i blodet vårt, vevesvæsken, sektreter som spytt, tårer og fordøyelsesvæsker. Disse proteinene er uunnværlige når det kommer til å bekjempe smittestoffer vi blir utsatt for.  De spesialiserte cellene i kroppen, kjenner vi som hvite blodceller (leukocytter). De ulike typene hvite blodceller har hver sin virkemåte i arbeidet med å bekjempe smitte, og arbeider både selvstendig og i team med andre celler for å bryte ned smittestoffer. Vi har både primære og sekundære immunologiske organer. De primære er organer som beinmargen hvor de hvite blodcellene og B-lymfocytter kommer fra, og thymus hvor T-lymfocytter kommer fra. De sekundære organene som aktiviseres av immunforsvaret er organer som lymfeknyter, mandler, tarmveggene og milt. Hvis du ønsker å lese mer om hvordan immunsystemet fungerer, kan du gjøre det ved å besøke SNL sine sider. 


Eteriske oljer & immunforsvar


Hver enkelt eterisk olje har opp til flere ulike kjemiske sammensetninger, som vi mennesker kan dra nytte av å bruke dem for konkrete formål for å støtte kroppen vår. Dette har vi egentlig gjort i tusenvis av år allerede, men det er en gammel kunnskap som kanskje har blitt litt glemt. Men visste du at man også kan bruke eteriske oljer som nyttige verktøy for å støtte immunforsvaret vårt, enten det er et ønske om å  forebyggende... eller du ønsker noen naturlige verktøy når uhellet først er ute?


Noen enkle løsninger i hverdagen

On guard - beskyttende blanding

On Guard er en produktserie hos DoTERRA som blir kalt for beskyttende blanding. Ved innvortes bruk på daglig basis vil On Guard støtte immunforsvarets naturlige funksjoner, men den kan også være en god støtte om uhellet først er ute.  Med sin sammensetning av Wild Orange, Clove, Cinnamon, Eucalyptus og Rosmary har den en varm og beroligende duft, med støttende og rensende egenskaper som er et "must" i alle hjem. 

On Guard finnes i en hel serie, med alt fra tannpleieprodukter, rengjøring, spray, softgels, drops og ikke minst en 15 ml flaske av den rene blandingen. Noen bruksområder med denne flasken er: 

 • Å ta et par dråper i kapsel med olivenolje, eller i kombinasjon med FluBomb kapsel. Du får den også som ferdige kapsler i nettbutikk og beadlets (mini-kapsel). 
 • Bruk den i diffuser, enten du eller noen i husstanden brygger på noe. 
 • Kombiner med fraksjonert kokosolje å smør over ryggrad, under føtter, bryst og hals.
 • Tilsett noen dråper i epsomsalt og unn deg et støttende og styrkende fotbad. 
 • Tilsett i en tekopp med litt honning, for lindrende, støttende og styrkende fordeler

DDR PRIME & xEO Mega

Er en blanding av eteriske oljer som kan støtte en sunn cellehelse. Blandingen inkluderer de eteriske oljene clove (nellik), thyme (timian) og wild orange som med sine kraftige antioksidanter beskytter mot oksidativt stress. Den inkluderer også eteriske oljer som frankincense, summer savoru og niaouli. Som olje har den en kjølende og oppfriskende duft, som virker beroligende på sansene. Den fremmer følelsen av rene luftveier og letter pusten. Du kan bruke den i ditt drikkevann, med eller uten en sitrusolje, eller i din te for daglig beskyttelse for kroppen og cellene fra oksidativt stress. I kombinasjon med baseolje kan den bli med på en lindrende massasje, eller du kan ta noen dråper i en veggie kapsel. Den finnes også som en ferdig softgel (kapsel) som gjør den enda lettere å ta innvortes. Er du nysgjerrig på denne oljen, anbefaler jeg deg å se foredraget til Dr.Hill om PPR Prime og denne blandingens fordeler.


xEO Mega™ er et revolusjonerende produkt som kombinerer eteriske oljer av CPTG™-kvalitet med marine omegafettsyrer og kartenoider. Det inneholder EPA og DHA, som bidrar til at hjertet fungerer normalt. Dette tilskuddet gir kroppen vitale næringsstoffer og tilbyr målrettet støtte som fremmer ledd- og hudhelse. Kapselen er tilsatt de eteriske oljene Clove, Frankincense, Thyme, Cumin, Wild Orange, Peppermint, Ginger, Caraway og German Chamomile. Ved siden av de marine omegafettsyrer, D-vitamin og A-vitamin. 

Lemon & andre sitrusoljer

Lemon gir deg flere fordeler og bruksområder med sine egenskaper, å det er ikke uten grunn at den er en av bestselgerne til DoTERRA. Ikke bare lukter den friskt og godt, men den har  kraftig rensende egenskaper, som gjør at den er en god olje å bruke enten det er til rengjøring, immunstøtte eller når behovet for å rense luften melder seg. 

I likhet med Lemon har også de andre sitrusoljene gode egenskaper når det kommer til å rense, så om du ikke har Lemon flasken kan du fint bruke noen av de andre sitrusoljene.  Noen måter å støtte immunforsvaret på ved å bruke sitrus er å tilsette en dråpe i vannglasset ditt, eller kanskje ett par dråpe i en drikkeflaske du har med iløpet av dagen. Å bruke sitrusoljer aromatisk er også fint, de har en aromatisk frisk duft som passer både til å lukte inn fra hendene eller ha i diffuseren. 

3 måter å bruke FluBomb på

Tea Tree (Melaluca)

DoTERRAs TeaTree olje har mer enn 90 ulike kjemiske komponenter som gir den uttallige bruksområder. Oljen har rensende egenskaper og er en stor favoritt i mange hud – og hår produkter. Men den er også mye brukt i rengjøring på grunn av sin rensende effekt av luften innendørs. Tea Tree er også en favoritt når det kommer til å støtte immunforsvaret, så enten du eller en av dine nærmeste kjenner det litt i halsen er det fint å finne frem Tea Tree!  Så hvordan kan vi bruke denne  allsidige (rensende, balanserende og pleiende) oljen ?

 • Kombiner med Lemon, Oregano, Peppermint, i en kopp varmt vann og pust inn dampen.
 • Bruk i din hudpleie for rensende egenskaper.
 • Kombiner med ZenGest og fraksjonert kokosolje over bihuler.
 • Bruk i diffuseren!
 • Drypp en dråpe på tannbørsten, for å rense tenner, munnhule og tannbørste.
 • Kombiner med fraksjonert kokosolje over hals og bryst.
 • Bruk den i FLU Bomb roller eller diffuser
 • Bruk i rengjøring.

Oregano & Rosmary

Oregano har blitt brukt i hundrevis av år for sin kraftige og fordelaktige eteriske olje. Ved utvortes bruk skal den alltid tynnes ut før bruk. Oregano er ofte brukt i forbindelse med å rens. Oregano er veldig kraftig, å bør alltid blandes godt ut med fraksjonert kokosolje ved topisk bruk. Denne eteriske oljen er fin å bruke som smakstilsetning, i diffuser sammen med andre oljer som toner ned den skarpe duften, under føtter og/eller ryggrad med fraksjonert kokosolje for å støtte immunsystemet og i kapsel, gjerne i en FluBomb eller som daglig immunstøtte. 

Rosemary er en aromatisk, eviggrønn busk som oftest brukes i mat. Men rosmarin har lang historisk bruk, og ble blant annet brukt som røkelse på franske sykehus under perioder med luftveisutfordringer. Kombiner den med fraksjonert kokosolje og andre lindrende eteriske oljer, som f.eks Copaiba, Winteregreen, Lemongrass for lindring på muskler. Avslutt gjerne med Deep Blue Rub over. Ha Rosmary i diffuser med f.eks Air ved høst/Vinter sesongens utfordringer, å bruk Zen Gest og Rosmary sammen med fraksjonert kokosolje å smør over bihuler 

Eucalyptus & Air

Kjemien i Eucalyptus eteriske oljen, gjør at den føles beroligende og avslappende. Ved siden av at den fremmer avslapping og ro, er det en fin olje for våres luftveier. Noen måter å bruke Eucalyptus på er ved aromatisk – både ved å bruke den i diffuser, lukte på flasken eller puste inn fra hendene. Den er også fin å smøre topisk med FCO over bryst og hals for å støtte luftveiene, og for sin beroligende følelse. Den er også fin å ha i ett damp bad/ sinus steamer og puste inn. 

Air doTERRAs egen blanding for luftveiene, sammensatt med Eucalyptus, Lemon, Laurel Leaf, Peppermint, Ravintsara, Cardamom og Tea Tree. Bruk den i aromatisk ved å putte den i diffuser eller pust inn fra flaske/ hender ved behov. Smør over bryst og hals med FCO for å støtt luftveiene. Bruk ved sesongbetonte plager, både sommer og vinter.

Styrkende honninger

Å lage klar et glass med honning og eteriske oljer, som kan stå i kjøleskapet er lettvint når symptomene melder seg. Alle disse kombinasjonene er fine å bruke i en tekopp, men man kan også ta litt av honningblandingen på en teskje å ha litt i munnen for å lindre. 

Når symptomene melder seg...

Når symptomene melder seg, gjelder det å finne frem de eteriske oljene så fort som mulig slik at du kan starte prosessen tidlig. Andre gode tips:

 • Finn frem DDR PRIME, On Guard & Oregano og andre styrkende eteriske oljer
 • Bruk styrkende eteriske oljer i fotbad med epsomsalt
 • Sympthony of the Cells
 • Bruk oljene jevnlig og smør føtter og ryggrad.
 • Litt og ofte, istedefor skippertaksløsninger
 • Bruk også de eteriske oljene til å støtte kroppen med f.eks søvn, smerter o.l
 • Bruk rensende og støttende eteriske oljer i diffuseren din

Rolleroppskrifter for immunsystemet

Styrkende fotbad

Det å unne seg et fotbad er ikke bare velvære. Om du ønsker eller har behov for å styrke immunforsvaret litt ekstra, kan et fotbad med noen av de styrkende eteriske oljene passe godt. Bruk 2,5 dl epsom salt med noen dråper av ønsket eterisk olje. Bland de eteriske oljene i epsomsaltet, og ta gjerne tre ulike oljer med 2-3 dråper av hver (mindre om eteriske oljer er nytt for deg). Nyt fotbadet i ca 20 minutter. 


Noen forslag til gode eteriske oljer å bruke når man skal ha et styrkende fotbad er Basil, Rosmary, Wild Orange, On Guard, Lavender, Frankincense, Marjoram, Geranium og Ginger.