Internt bruk

Med internt bruk menes det at man får de eteriske oljene inn i kroppen, via munnen. Dette kan være gjennom en kapsel med eterisk olje i, under tungen, matretter, desserter, smoothies, i varm og kald drikke.

Ved internt bruk tas noen oljer opp via fordøyelsessystemet, andre tas opp i blodet. 

Mange lurer på om det er trygt å bruke eteriske oljer internt. Her er det viktig å påpeke at det er ikke alle eteriske oljer som skal tas internt. Fordi det er noen produsenter av eterisk olje som er uttynnet eller behandlet med skadelige kjemikalier som ikke er trygge å ta internt, er det viktig å påpeke at alt du vil lære på denne siden om internt bruk er forbeholdt DoTERRA sine produkter. 

Mange av de eteriske oljene er råvarer vi kjenner til i forbindelse med matlaging. Men for å bruke eteriske oljer internt på en trygg måte, er det viktig at du setter deg inn i hvilke oljer som er trygge. Denne informasjonen kan du finne i boken Modern Essentials håndbok, på nettsiden til DoTERRA og/eller rådføre deg med din oljeveileder. 

Historisk sett

Historisk sett har eteriske oljer en lang kulinarisk historie, det er brukt som kosttilskudd og i forhold til tradisjonell helsepraksis. Ved siden av at de eteriske oljene kan tilby en rik smaksopplevelse, enten det er for krydrede retter eller oppfriskning, har også mange av de eteriske oljene noen helsemessige fordeler. 

Hvordan fungerer det?

Sammensetningen i de eteriske oljene er svært komplekse, og hver bestanddel har et unikt sett med biokjemiske egenskaper, som reagerer med celler og organer på forskjellig måte. Selv om virkningsmekanismen ikke er helt forstått, har de positive sluttresultatene vist seg. Fordi de eteriske oljene er veldig konsentrerte/ potente, er det lett å kunne bruke de for sin støtte av kroppen ved at man bare trenger små mengder. 

Ved inntak av eteriske oljer internt, trekkes oljen opp i blodstrømmen via mage-tarm. Her transporteres det videre til resten av kroppen. Eteriske oljer er også lipidløselige, slik at de lett transporteres til alle organer i kroppen, inkludert hjernen. Så i likhet med hva vi spiser, vil de eteriske oljene påvirke hele kroppen vår før det skilles ut. 

De eteriske oljene er veldig konsentrerte, så etter at du har sjekket at oljen er trygg å ta internt, tilsetter du lite - og heller oftere, enn mye på en gang. De potente, slik at kroppen må rekke å håndtere de magiske dråpene. 

Metoder for internt bruk er mange

I mat bruker vi ofte "tannpirkermetoden" for å tilpasse mengde olje, uten at det blir for mye. Dette vil si at du putter en tannpirker i åpningen av flasken, og putter tannpirkeren i maten. For en hel dråpe kan ofte bli for mye. Mange bruker ofte de små "prøveflaskene" også i matlaging. De små flaskene har mindre dråpehull, som gjør at en dråpe fra en slik flaske tilsvarer 1/3 dråpe fra orginalflaskene. Ved å bruke eteriske oljer i mat, kan du både få de aromatiske fordelene ved siden av fordelene hver enkelt olje har. 

Noen oljer er fine å dryppe under tungen. Her har du masse blodårer, som gjør at denne metoden å bruke eteriske oljer på er effektiv. Noen av de eteriske oljene er sterke, slik at man ikke anbefaler å bruke dem på denne måten. Men ved å gjøre det med de mildere/ runde oljene som er trygge å bruke internt, har man god effekt. Om man skal bruke noen av de sterkere/kraftige oljene internt, kan man bruke en veggie caps/ vegitabilsk kapsel. Tilfør noen dråper eterisk olje, og etterfyll med bærerolje som fraksjonert kokosolje eller olivenolje. Når man bruker eteriske oljer i kapsel, anbefales det alltid å starte med litt og heller øke, slik at du finner riktig mengde for din kropp. 

Flere av de eteriske oljene er også gode å ha i drikke, enten det er for å friske opp vannet, støtte ekstra i en tekopp eller regulere litt med en kaffekopp. Det som er viktig å tenke på når man tilsetter eteriske oljer (ved siden av å sjekke at ønsket olje er trygg) 

  • Ha aldri sitrusoljer i plast, bruk glass- eller stålflaske 
  • Når du skal bruke eteriske oljer i varm drikke: ikke over 40 grader

Flere av de eteriske oljene er gode å ha både i varm og kald drikke. Velg (trygge) eteriske oljer etter formål, eller bare for å friske opp vannet, tekoppen, smoothien eller kaffe!

Noen av oljene gir mer fordeler når de tas internt. Da kan du lage deg kapsler etter formål, i en Veggie Caps, under tungen, eller bruke noen av softgels kapslene DoTERRA allerede har laget ferdig til deg!

Så lenge du sjekker at oljen du ønsker kan brukes internt, hvorfor ikke erstatte vanlige krydder og urter med eteriske oljer? Eller kanskje friske opp en dessert eller en smoothie?