Topisk bruk av eteriske oljer

Topisk bruk handler både om påsmøring i forhold til velvære, men også for å støtte kroppen lokalt. Ofte bruker man også eteriske oljer topisk ved å smøre på refleksologipunktene, pulspunkter, nakke og over enkelte organer. Man kan si det slik, at eteriske oljer kan brukes topisk både for fysiske og emosjonelt velvære. 

Lokal påføring er svært effektivt, fordi molekylene til de eteriske oljene er små og lipidløselige, og trenger raskt inn gjennom huden. Når de absorberes, forblir de i det påførte området for lokale fordeler. Men selv om oljen absorberes lett, er det også måter å øke denne prosessen på. Slik som å massere området lett, vil være med på å øke blodstrømmen i området. Et annet tips er å bruke bæreolje, som vil hjelpe både med å fukte huden - men også transportere den eteriske oljen raskere inn gjennom huden.

Hva er baseolje?

En baseolje/ bæreolje er en nøytral olje som har mindre molekyler enn den eteriske oljen. Den hjelper derfor den eteriske oljen raskt inn gjennom huden. Dette kan være oljer som mandelolje, jojobaolje, olivenolje eller fraksjonert kokosolje. Ved side av at du øker opptaket av den eteriske oljen, er det også lurt å bruke eks. fraksjonert kokosolje for å unngå hudirritasjon.

Bruk aldri store mengder på samme område, men fordel det i mindre mengder ut over dagen. Hvis du skal smøre et området lokalt jevnlig, anbefales det at det gjentas hver 4.-6- time etter behov.

Noen måter å bruke eteriske oljer på ved topisk bruk:

  • Tilsett ønsket eterisk olje i din bodylotion. 
  • Lag deg en roller etter ønsket formål.
  • Påfør eterisk olje med fraksjonert kokosolje på refleksologipunkter, pulspunkt og nakke.
  • Tilsett ønsket eterisk olje i epsomsalt, og unn deg selv ett fotbad eller et varmt bad.
  • Tilsett eteriske oljer i din ansiktskrem, for en daglig hudpleierutine. 

Sensitive områder & forsiktighetsregler

  • Ansiktsområder som øyne, indre øre, munn
  • Ødelagt eller på annen måte skadet hud
  • Fotosensitive eteriske oljer. Noen eteriske oljer, spesielt sitrusoljene, er fotosensitive. Unngå å smøre hudområder som naturlig vil bli disponert for sol.